Viimeinen avunhuuto

Mualiman Napa 2021

Kuvassa: Mualiman navan metropoli eli Kuopijon tori torstaena 8.4.2021 klo 21:03. Kun otat nuo neljä taksia turvavälleineen pois, niin montako immeistä löyvät kuvasta? Ps. Allaalla vasemmalla oleva henkilö ei oo rikkomassa hallituksen miäräyksiä ja tanssahtelemassa lavoilla, vuan siinä on Veljmies-patsas kysseessä.

Sain postikortin, jossa luki: ”Mikään ei ole pysyvää, eivät edes vaikeudet! Eikä edes COVID-19”. Aloin itkemään. Aika syvissä vesissä mennään siis tällä hetkellä. Omat rahat on sulaneet, eikä ravintolan kassakaan ole enää hetkeen näyttänyt hyvälle. Olemme siirtyneet pitkän aikaa sitten tilanteeseen, jossa täytyy miettiä, kuinka selvitä rahallisesti seuraava kuukausi yrittäjänä tai edes kotona.

En ole Herran vuosiin ymmärtänyt, kuinka meitä matkailu-, ravintola- ja tapahtuma-alan yrittäjiä kohdellaan näin huonosti. Näiden alojen yrittäjiä, joihin koronan tuomat taloudelliset ongelmat ovat osuneet ja k-o-v-a-s-t-i. En myöskään ymmärrä miksi Suomen hallitus jakaa koronatukia yrityksille niin kitsaasti. Mihin häviävät ne tukirahat, jotka on jääneet jokaisesta tukipaketista jakamatta? Ao. taulukosta näkyy Suomen jakamat yritystuet maaliskuusta joulukuuhun 2020 (prosenttia bkt:sta).

Suomen jakamat yritystuet korona-aikana, taulukko

Mistä tämä pihistely johtuu? Te rajoitatte meidän liiketoimintaamme tarpeettoman paljon. Miksi te ette korvaa meille näitä rajoitusten aiheuttamia menetyksiä järkevästi? Alan uskomaan siihen, että minun nelosluokkalainen lapseni saa tehtyä paremmat laskelmat, kuin teidän Excel-velhonne tukipakettien kanssa. Alko tienasi koronakriisin ansiosta valtiolle melkein 150 milj. euroa ylimääräistä viime vuonna. Olisiko esimerkiksi sieltäkin mahdollista jakaa avustuksia matkailu-, ravintola- ja tapahtuma-alan yrityksille? Voisin äkkiseltään olettaa, että Alkon liikevaihdon kasvu saattaa vahvasti johtua ravintoloiden sulkutoimista sekä kaikesta mahdollisesta rajoittamisesta. 

Miksi ravintolat pidetään edelleen kiinni Pohjois-Savon alueella? Mistä syystä te ette anna meidän jatkaa liiketoimintaamme perustasolla olevalla alueella? Pohjois-Savosta löytyy pienempiä paikkoja, joissa koronatartunnat ovat olleet nolla tai joissa on ollut muutamia hassuja tapauksia koko vuoden aikana! Eikö tämä ole kohtuutonta heitä kohtaan? Ravintoloiden avaaminen on ainut asia, jolla saisimme yritystemme kassoihin lisää rahaa selvitäksemme vaikeuksien yli. Anniskeluravintoloille tuo sallittu take away -myynti kun sattuu olemaan hieman haasteellista pelkällä juomatuotteella.

Oulu sai Luojan kiitos vihdoin ravintolat auki. Mielenkiintoista tässä on se, että THL:n mukaan heillä on sama ilmaantumisluku kaupunkikohtaisesti kuin meillä tällä hetkellä. Oulun painotettu ilmaantumisluku on 9.4.2021 19,25 ja Kuopion painotettu ilmaantumisluku samaan aikaan 18,95 (epidemia.fi). Lisään vielä tähän, että Pohjois-Pohjanmaan ilmaantuvuus on 16,5/100 000/14 vrk ja Pohjois-Savon ilmaantuvuus on 39,4/100 000/14 vrk (thl.fi). Hyvin nopeasti mietittynä voisimme olettaa, että saisimme ravintolat auki myös perustasolla olevassa Pohjois-Savossa, MUTTA…

Työ- ja elinkeinoministeriön hallitusneuvos Liisa Huhtalan mukaan Pohjois-Savo pysyy kiinni, koska idän viisautta harrastava THL:n virkamies kertoi perusteina Kuopion olevan vilkas opiskelijakaupunki, johon suuntautuu merkittävää kotimaan matkailua (Savon Sanomat 8.4.2021). Jäin miettimään, että normaalisti tähän vuoden aikaan lomat on lusittu ja ihmiset on palanneet töihinsä. Missä ne vilkkaat opiskelijat on? Kotona / vanhempien / seurustelukumppaneiden luona, koska hybridimallin opetus on käytössä. Itä-Suomen kampukset ovat tyhjinä. Koulutunnit ovat vain online-tunteja. Kampukset ovat ottaneet rajoitteet tosissaan terveys- ja turvallisuuslinjastaan. Edes ulkoliikuntaa ei saa järjestää. Jos THL:n viranomaiset tarvitsevat apua asioiden ymmärtämisessä, niin minulle saa laittaa sähköpostia mika@malja.fi. Jaan mielelläni tietoa THL:n kanssa, koska jostain kumman syystä minulle on tällä hetkellä vapautunut ylimääräistä aikaa reilummin kalenteriini.

Minulla on vain yksi toive valtion selänpesuseuroille. Lopettakaa matkailu-, ravintola- ja tapahtuma-alan mielivaltainen kiusaaminen ja sallikaa meidän harjoittaa liiketoimintaamme Suomen perustuslain mukaisesti. Me kaikki kannamme vastuun koronan keskellä. Laitamme ravintolat kiinni, jos ilmaantuvuus nousee perustasolta ylemmälle tasolle. Tämä mahdollistaa yrittäjille kassavirtaa liiketoiminnan jatkumiselle. Niin pitkään, kun kaikki kantaa vastuun koronan ehkäisemiseksi pystymme yhdessä pitämään paikat auki. 

Viimeinen saa todella piakkoin sammuttaa valot matkailu-, ravintola- ja tapahtuma-alalta ellei muutoksia rajoitteisiin, pakotteisiin tai tukemiseen ilmaannu hyvin n-o-p-e-a-s-t-i! Toimikaa järkevästi ja keskittykää nopeasti miettimään, kuinka teette meille avustustukipaketit ja alatte purkamaan rajoitteet välittömästi. Pitäkää näiden alojen yritykset elinvoimaisina nyt ja tulevaisuudessa. Nämä yritykset jättävät vuosittain kuitenkin kohtuullisen verojäljen valtion kassaan. Siitä kassasta riittää varmasti myös henkilökohtaista avustusta myös VTV:n pääjohtajan Tytti Yli-Viikarin kauneuden hoitoon.

Alan olemaan niin henkisesti kuin taloudellisesti todella lopussa. Ihaninta on huomata, että ympärilläni olevat ihmiset tukevat ja auttavat jaksamaan tämän yli (tiedätte kyllä lämmön rinnassa ketä tarkoitan). Erikoiskiitos Anssi Kanteliselle ja hänen Ravintola Urbanille ruoka-avusta, etteivät poskeni pääse liikaa pienentymään. Anssi, heti kun on saatu rahhoo tekemällä töitä, niin pakataan kamat, otetaan eväsrahat ja muutetaan haravoimaan hiekkaa Alicanten rannalle <3. Eli jatketaan sitä työtä, mitä nykyinen hallitus on reilun vuoden nyt tehnyt.

Ps. Keittiömestaria sekä ravintoloitsija Henri Alenia lainatakseni ”Marin sanoi 9.4.2021, että mökkijuhannusta voisi alkaa suunnitella. Osuu kansaan hyvin. Odottelen silti enemmän sitä saako 50 000 ihmistä aloittaa palkkatyöt ravintoloissa, jotta voisi vuokrata sen mökin”. Osui ja upposi ainakin allekirjoittaneelle!

Nämä sanat ovat vain minun henkilökohtaisia mielipiteitäni eivätkä välttämättä vastaa edustamieni yritysten näkemyksiä.

Mika Kilpeläinen 2021, Ne Helvetin Kuppilat blogi

Pelekkee rakkautta,

Mika Kilpeläinen 
Kuopion Malja Oy

Mika Kilpeläinen toimii yrittäjänä Kuopion Malja Oy:ssä ja RPS Brewing Oy:ssä, sekä on myös yksi Target Staffin perustajista. Mika Matti tykkää purkaa paineita jääkiekon ja padelin parissa. Hän on myös kaksinkertainen Kalakunkun hallitseva mestari vuosilta 2019 sekä 2020. Mika Matilla ei ole muuta lisättävää tämän pandemian keskelle, kuin kulunut mottonsa ”pelekkee rakkautta kaikille ja pysykää terveinä”.


Ne Helvetin Kuppilat blogissa tulemme pureutumaan kaunistelematta ravintola- ja tapahtuma-alan polttaviin aiheisiin. Emme tule nöyristelemään teksteissä tai videoissa mitään. Käsittelemme asioita puhtaasti HoReCan ja tapahtumatuotannon näkökulmista. Blogissa tulee olemaan vieraita yhteiskunnan kaikilta osa-alueilta. Tulemme tapaamaan valtioneuvoston, kuntapolitiikan ja myös ravintola- ja tapahtuma-alan edustajia. Miksipä ei vaikka poliisia.

Siirry blogin etusivulle

Share: