Pelonsekaisia tuntemuksia naurun, surun ja vihan keskellä

Silmät kiinni ja suu auki

Kun korona-aalto alkoi ravistelemaan Suomea ja hallitus alkoi linjaamaan säädöksiä alaamme kohtaan, alkoi rehellisesti pää helisemään. Silmät ja myöskin suu kosteina kuuntelin linjauksia ja päätimme laittaa Ravintola Maljan kiinni yhtiökumppaneideni Janne Seppälän ja Petteri Pirhosen kanssa 25.3.2020. Hallitus sulki koko maan loput ravintolat 4.4.2020 lähtien, ainakin toukokuun loppuun saakka. Ymmärrän täysin toimenpiteet hallituksen puolesta, mutta oman toiminnan keskeyttäminen alalla toi harmaita hiuksia reilusti (ei iän tuoma charmi!). Makasin muutaman päivän sängyn pohjalla eikä itkulle meinannut tulla loppua. Silmät kiinni todellisuudelta ja suu auki – välillä sieltä tuli kirosanoja ja välillä sinne meni vähän valkoviiniäkin. Rakas avopuolisoni sai potkittua sängystä ylös kannustamalla, että keksi jotakin uutta. Voi myös olla, että potkiminen johtui kuorsaamisesta.

Alun järkytyksen ja omassa sekä yhteisessä kurjuudessa muhimisen jälkeen päästiinkin seuraavaan vaiheeseen: päivän kymmenen positiivista. Jokaisesta päivästä piti kaivaa kymmenen asiaa, joista ollaan kiitollisia. Illalla sängyssä näitä summatessa voitte vaan uskoa, että välillä näitä sai toden teolla kaivamalla kaivaa. ”Käytin portaita hissin sijasta”. ”Tänään ei ollut maha löysällä”. ”Vaihdoin patterit vaakaan”. Positiivinen ajattelu kylvää hyvää ja pian päästiinkin jo isompiin onnen aiheisiin ja huippupäivinä niitä löytyi jopa yli kymmenen! Tuli aika, jolloin laitoin suun kiinni ja avasin ne itkuiset silmät.

Suu kiinni ja silmät auki

Huhtikuussa lanseerasimme Maljan Nostaja -klubikortin ja se lähtikin välittömästi lentoon ihmisten keskuudessa. Janne järjesti Malja Live -iltoja ohjelmanumeroineen ja vieraineen (sydämellinen kiitos kaikille osallistuneille), ja nämä livestreamit olivat erittäin suosittuja. Kaikki touhuaminen ja uuden keksiminen normaalin liiketoiminnan ollessa poissa pelistä antoi lisää voimaa ja valoa tunnelin päähän.
Se oli kesäkuun ensimmäinen päivä, kun hallitus alkoi vähentämään ravintola-alan rajoituksia porrastetusti ja Maljan ovet avautuivat jälleen parin kuukauden tauon jälkeen. Kaikki näytti jälleen paremmalta. Ihmisiä liikkui todella mukavasti ja ympäri Suomea kuulin kollegoiltani pelkästään positiivisesta kesästä – kuinka asiakasvirrat ovat olleet loistavia.
Pelko toisesta aallosta kalvoi kumminkin koko ajan taustalla. Kesä alkoi tehdä loppuaan ja tartuntamäärät lähtivät jälleen kasvuun. Hallitus painoi jälleen paniikkinappulaa ja laittoi uudet alueelliset rajoitteet päälle, jotka astuivat voimaan 8.10.2020. Myynnit romahtivat valtakunnallisesti yrityksissä todella nopealla aikataululla.

Kuuntelin kauhulla lukuja joissa kerrottiin liikevaihdon pudonneen jopa 85%. Meillä itsellämme ei ihan noin kova pudotus ollut, mutta emme kyllä kauaskaan jääneet.

Mika kilpeläinen

Tällä kertaa ei paineltu sänkyyn itkemään vaan suoraan kehittämään uutta, joten lanseerasimmekin Maljaan etätastingit helsinkiläisen viskigurun Jarkko Nikkasen kanssa. Niitä on keretty nyt järjestämään pari loppuunmyytyä tilaisuutta. Tastingejä on järjestetty erittäin aktiivisesti muutenkin ja suosio niitä kohtaan on ollut isossa kasvussa. Kaikessa toiminnassa tavoitteena on ollut poistaa virheellinen mielikuva, jossa ravintoloiden kuvitellaan olevan synnin ja koronan pesiä. Kyllä me kaikki pidetään huoli ohjeistuksista ja noudatetaan sääntöjä ja rajoja. Uusien tilastojen mukaan koronatartunnat tulevat ihan muualta. Olen eri mieltä hallituksen kanssa monesta asiasta, mutta en jaksa enää kuluttaa voimavaroja syyttelemällä muita. Haluan kehittää palvelua uuteen suuntaan ja muokata sitä toimimaan tämän hetken tilanteen sallimissa rajoissa toimivaksi.

Ajattele isoja, tue pieniä.

Yksi suurimmista peloista on tällä hetkellä se, että mistä löydämme tulevaisuuden supersankarit ravintola-alalle. Lomautuksia on tullut joka puolella todella paljon ja ihmiset ovat lähteneet kouluttautumaan uudelleen. Ravintola- ja matkailuala työllisti aiemmin suoraan tai välillisesti 140 000 ihmistä. Ravintola-alan jättämä verojälki on n. 2,6 miljardia euroa vuodessa. Koronatilanteen takia kaiken kaikkiaan eri aloilta yhteensä 17 000 yritystä on hakenut verottajalta helpotettua maksujärjestelyä, ettei verottaja voi hakea yrityksiä konkurssiin maksamattomien verovelkojen takia? 17 000 yritystä! Noin 10 % näistä ei ole pystynyt suoriutumaan maksuistaan verottajalle loka-marraskuun aikana ja lukema kasvaa koko ajan. Konkurssit ovat välttämättömiä.

Väliaikainen koronakriisiin sorvattu lievennys konkurssilakiin on päättymässä tammikuun lopussa. Kuinka suuri on todellinen matkailu- ja ravintola-alan konkurssirypäs siinä kohtaa?

mika kilpeläinen

Tässäpä Mika Matin ajatuksia kuluneesta vuodesta… keväästä, kesästä, syksystä, harmaantumisesta ja kasvamisesta henkisesti. Älä jää sormi pystyssä osoittelemaan toisten tekemiä virheitä. Pysähdy hetkeksi alas, katso peiliin ja mieti mitä juuri sinä voit tehdä parantaaksesi omaa tai muiden tilannetta. Tue pieniä, jos suinkin mahdollista. Muista, että hymy tai kiitos ei maksa yhtään mitään ja onnellisuus koostuu pienistä asioista, kuten edellä mainituista (vinkki: hymystä ja kiitoksesta saa jo kaksi kohtaa päivän positiiviset -listaan).

Mika Kilpeläinen 2020

Mika Kilpeläinen toimii yrittäjänä Kuopion Malja Oy:ssä ja RPS Brewing Oy:ssä, sekä on myös yksi Target Staffin perustajista. Mika Matti tykkää purkaa paineita jääkiekon ja padelin parissa. Hän on myös kaksinkertainen Kalakunkun hallitseva mestari vuosilta 2019 sekä 2020. Mikalla ei ole muuta lisättävää tämän pandemian keskelle, kuin kulunut mottonsa ”pelekkee rakkautta kaikille ja pysykää terveinä”.


Ne Helvetin Kuppilat blogissa tulemme pureutumaan kaunistelematta ravintola- ja tapahtuma-alan polttaviin aiheisiin. Emme tule nöyristelemään teksteissä tai videoissa mitään. Käsittelemme asioita puhtaasti HoReCan ja tapahtumatuotannon näkökulmista. Blogissa tulee olemaan vieraita yhteiskunnan kaikilta osa-alueilta. Tulemme tapaamaan valtioneuvoston, kuntapolitiikan ja myös ravintola- ja tapahtuma-alan edustajia. Miksipä ei vaikka poliisia.

Siirry blogin etusivulle

Share: