Pakko tässä on olla jotain hyvääkin

Niko Dahlström

Niinpä vaan kyllä tässä joutuu oikeasti miettimään. Ei ole helppo keksiä, mutta yritän kaivella jotain positiivisia ajatuksia. Vaikka kyllähän nyt ravintola-ala on saanut kärsiä luvattoman paljon. Jotenkin tunnostaa, että liian isolla pyssyllä metsästetään. Nykyisten tartunta tilastojen mukaan vaikuttaisi, että ravintoloissa just olisi turvallisempaa kuin muualla. Totta kai tilastot näyttävät nyt tuolta, kun kukaan ei uskalla mennä niihin helvetin kuppiloihin niin hyvin on peloteltu.

Taas jos miettii asiaa valtiovallan kannalta…. Ei ole helppoa heilläkään.

niko dahlström

Nostan oikeasti hattua Sanna Marinille. Vaikka eihän hän niitä päätöksiä yksin tee ja kai heilläkin joku ”yhdessähän näitä tehdään” juttu. En pysty kuvittelemaan miten vaikea on tehdä päätöksiä, jotka vaikuttavat yli 5,5 miljoonaan ihmiseen, sekä koko maan talouteen. Minkälaisilla tiedoilla he joutuvat näitä päätöksiä tekemään? Suomessa ei varmasti ole joutunut Pääministeri yhtä tiukan paikan eteen sitten sota-ajan. En osaa sanoa onko Marin naispuoleinen supersankari vai koko valtion täystuho. Meitä kovempiäänisiä arvostelijoita haluaisin muistuttaa, että emme varmasti pystyisi olemaan edes selvinpäin sitä aikaa mitä he käyttävät näiden asioiden miettimiseen. Silti se ei tunnu onnistuvan.

Niin, jotain hyväähän minun piti keksiä. Noh. Asuntomurrot on käytännössä loppunut kokonaan. Tietenkin kun ihmiset ovat kotonaan niin eihän sinne kannata murtautua (ihan vinkiksi vaan tyhmemmille rosvoille). Kolikon kääntöpuoli, joka löytyykin jokaisesta, positiivisestä asiasta: kotiväkivalta on kasvanut. Ihmiset on alkaneet liikkumaan enemmän. Minullakin muutama pulskempi kaveri päivittää harva se päivä, kuinka on taas padelia pelattu. Urheiluvälinekauppa on vilkastanut liikkuvat ihmiset ovat varmasti paremmassa kunnossa, jahka tilanne helpottaa. Kääntöpuolena toinen osa, joka ei liiku. Katko kävellään ulos kotoa ja ei ihan yhtä hyvässä kunnossa. Suomalaiset on löytäneet luontoon takaisin. Isolla rahalla rakennetuille laavuille ja nuotiopaikoille on vihdoinkin käyttöä. Kääntöpuolena retkeilypaikat ovat aivan ruokottoman epäsiistejä roskat jätetään sinne ja pahimmat vielä heittelee ne maastoon.

Ylpeänä ravintola-alasta ja innovatiivisista yrittäjistä olen seurannut sivusta miten hienoja ideoita he ovat keksineet.

niko dahlström

Muutaman asian nostan tähän esille. ”Radio Majavan Tuurijuopot veljekset Tarvonen” Aivan loistavia sivalluksia, asiaa ja asian vierestä ravintola-alasta. Kannattaa kuunnella, vaikka automatkalla sinne luonnonhelmaan. Ravintola Maljan ”Maljan Nostaja-klubi” oikeasti hyvin suunniteltu ja toteutettu etukortti, josta hyötyy muutkin kuin ravintola itse. ”Cocktail Box” jossa cocktail-baarit ympäri Suomen yhdistivät voimansa ja alkoivat markkinoida yhdessä omia tuotoksiaan. Aivan loistavaa yhteisöllisyyttä. Käy netissä tarkistamassa lähin jakelijasi. Take away lounaat, valmiita illallis-boxeja, tilaa kokki kotiin, drinkkikoulutuksia yrityksille, Vararengasravintoloiden tekemät ”Hanat auki” videot todella hyvin toteutettuja. Oulussa 1Bar lähettää livestreamiä mitä erikoisemmista tehtävistä ja asioista. Malja live ja moni muukin live ja asia, joka järjestää omille asiakkailleen viihdykettä, vaikka baarit olisivat kiinni. Tämä jos joku on aitoa välittämistä omista asiakkaista. Vaikka ravintoloilla on tiukkaa niin, silti he pyrkivät huolehtimaan omista asiakkaistaan. Muistetaan tämä, kun taas päästään oikeasti ravintolaan. Paras tapa kiittää siitä on omilla jaloillaan. Käytetään reilusti heidän palveluitansa ja nostetaan tämä ala suosta ylös.

Entäpä tulevaisuus?

Uskaltaako kukaan enää hakeutua ravintola-alalle töihin? Jos epävarmuus töiden riittävyydestä painaa koko ajan takaraivossa. Koskaan ei tiedä milloin taas päätetään laittaa ravintolat kiinni. Oikeasti mistä saadaan tulevaisuudessa ammattilaiset? Meille vanhoille kehärakeille jää paljon tehtävää, että saadaan alan arvostus pidettyä yllä ja meidän tehtävämme on opettaa heille, jotka vielä alalle haluavat ammattiylpeyttä. Pätkätyöt tulevat varmasti lisääntymään. Varmasti ravintoloitsijoita pelottaa palkata, kun ei tiedä mitä on edessä. Entäpä sairaanhoitajat, jotka ovat tässä tilanteessä venyneet varmasti yli rajojensa. Haluaako tulevaisuudessa kukaan enää tehdä sitä työtä pitkiä päiviä ja millaiset riskit siinä liittyy päivittäiseen työhön. Riittääkö meillä hoitajia tulevaisuudessa? Tai lentäjät? Mietitäänpä, että olet kouluttautunut 60-150 tuhannella eurolla unelma-ammattiisi. Nyt et voi tehdä työtä, johon kouluttauduit, kun koneet eivät vaan lennä. Entä sitten kun aletaan taas lentämään… noh pahimmassa tapauksessa on mennyt pätevyyskirjat vanhaksi etkä saa enää lentää. Ainahan kirjat voi uusia, mutta se maksaa. Ongelmaksi syntyy millä maksat, kun ei ole ollut töitä. Tuskin yrityksetkään pystyvät maksamaan, kun ei ole ollut asiakkaita. Kautta linjan ollaan ja eletään vaikeita aikoja. Pidetään vahvaa uskoa yllä, että täältä vielä noustaan Suomalaisella sisulla. Olisiko nyt ravintoloitakin rangaistu jo ihan tarpeeksi? Valot päälle päättäjät ei tätä maata pelasteta sulkemalla V%&# kaikki.

Pelekkee rakkautta,

Niko

Niko Dahlström on ollut moniottelija ravintola-alalla jo 25 vuotta ja yksi Target Staffin perustajista. 


Ne Helvetin Kuppilat blogissa tulemme pureutumaan kaunistelematta ravintola- ja tapahtuma-alan polttaviin aiheisiin. Emme tule nöyristelemään teksteissä tai videoissa mitään. Käsittelemme asioita puhtaasti HoReCan ja tapahtumatuotannon näkökulmista. Blogissa tulee olemaan vieraita yhteiskunnan kaikilta osa-alueilta. Tulemme tapaamaan valtioneuvoston, kuntapolitiikan ja myös ravintola- ja tapahtuma-alan edustajia. Miksipä ei vaikka poliisia.

Siirry blogin etusivulle

Share: