Never let a good crisis go to waste

Good Crisis, Ne Helvetin Kuppilat

Näitä sanoja Winston Churchill käytti jo vuonna 1940. Nyt niitä muotoilee hallitusneuvos Ismo Tuominen sekä Taneli Puumalainen. Kumpikin herra on valtion monopolin puolustaja sekä siitä taloudellisesti hyötyvä. Oman panoksensa antavat kommunismia ja kieltolakia ihannoivat ministerimme. Mistä siis on kyse?

Suomen bruttokansantuote ja velkaantumisaste olivat hienoisesti lähdössä parempaan balanssiin, vaikkakin BKT ei ole kasvanut Suomessa sitten vuoden 2008. Ennen edellisiä eduskuntavaaleja Sipilän hallitus teki vaikeita, mutta välttämättömiä leikkauksia. Meillä ei ole varaa kaikkeen hyvään ilman laajaa veropohjaa. Tällä tarkoitetaan vain yksityistä sektoria. Vappusatasia ja ikuista elämää lupailleet populistit (kaikki puolueet ovat populistisia) saivat niukasti kasaan enemmistöhallituksen, joka sisäisine riitoineen muistuttaa Kataisen hallitusta. Kaikki ovat antamassa omille äänestäjilleen siltarumpuhankkeita sekä vaaleanpunaisia yksisarvisia. Ja maksajana toimit Sinä, hyvä yksityisen sektorin yrittäjä/työntekijä. Eikö olekin autuasta. Miten tämä sitten liittyy vallitsevaan tilanteeseen sekä ravintola/tapahtuma-alaan?

Kriisin varjolla syytetään epidemian levittäjäksi yhtä yhdistymätöntä alaa. Näin me emme saa ääntämme kuuluviin, vaan suorassa lähetyksessä voidaan tuomita jokainen ravintola juottolaksi sekä tapahtuma-areena koronalingoksi. Kun tätä mantraa toistaa, alkavat kaikki uskoa siihen. Keisarilla ei ole vaatteita. Kansan huomion ollessa yhdessä nähtävissä olevassa vihollisessa, voidaan taustalla tehdä omaan poliittiseen agendaan sopivia tulonsiirtoja. Kunnat saivat 1,5 miljardia enemmän rahaa, kuin koronasta selvitäkseen tarvitsivat. Rakenneuudistukset voitiin siirtää seuraavan hallituksen päänvaivaksi. Leikkaukset tulevat olevaan massiivisia.

Kun alko myy ennätyksiä, rahat valuvat kätevästi omien agendojen rahoittamiseksi.

kim rantanen

Kansan syvät rivit tuomitsevat juottolan yrittäjät, matalapalkka-alalla työskentelevät sekä nuoret syrjäytyvät, investoinnit vähenevät ja maa ajautuu kohti maksukyvyttömyyttä. Kaikki tämä vain, koska rajoille ei saada pakkotestausta ja karanteenia. Se on ihmisarvon vastaista. Perustuslakikin on sitä vastaan. Ei sellaista voi tehdä.

Vastakkainasettelusta ei ole ikinä mitään hyötyä, ellei se aja omaa maailmankuvaa. Ismiä, ideologiaa ja opetettua mantraa, jota toistaa vailla ajattelua. Otetaanpa dystopinen kahden maailman rinnastus esimerkkinä, joka sopii minun agendaani. Ravintoloita ei voida tukea, koska se on yrittäjän riski ja sietääkin moinen moraaliton ihminen joutua mieron tielle. Noh, voinen siis sanoa, ettei terveyskeskuksia tarvita, sillä olenhan minäkin terve. Lapsilisät tulee lopettaa, sillä minulla ei ole lapsia. Eläkkeet on leikattava, sillä pitäähän ihmisellä olla puskuria ainakin vuoden verran. Asumistuet ovat elitistisiä, sillä halvemmassakin asunnossa voi asua. Mihin opintotukia tarvitaan, menisivät oikeisiin töihin!!

Ja saanen vielä muistuttaa, että perustuslaillista elinkeinovapautta on rajattu. Päivädisko ei vedä ja aikainen valomerkki ei innosta kuluttajaa. Muuten näitä liiketoiminnan muutoksia olisi jo tehty. Alkoholia ei saa myydä ulos, vaikka populistit niitä hallituksesta huutelivatkin. Rokotteita ei millään saada, vaikka ympäröivät maat niitä saavatkin.

Ja kyllä, minä sulkisin kaikki ravintolani, jos tietäisin, että valtio auttaisi tai velvoittaisi vakuutusyhtiöt mukaan. Joku muu huolehtisi henkilökuntani hyvinvoinnista ja jaksamisesta. Joku edes ymmärtäisi, millaisessa kusessa tässä ollaan. Edes joku.

Kim Rantanen, ravintolayrittäjä

Kim Rantanen, Ravintolayrittäjä

Kim toimii osakkaana viidessä ravintolassa Turun alueella. Häntä on aina vienyt eteenpäin tarve oppia elämässä sekä halu palvella asiakkaita monissa eri tilanteissa. Kim on voittanut kerran pitkävedossa ja hävinnyt aina lotossa.


Ne Helvetin Kuppilat blogissa tulemme pureutumaan kaunistelematta ravintola- ja tapahtuma-alan polttaviin aiheisiin. Emme tule nöyristelemään teksteissä tai videoissa mitään. Käsittelemme asioita puhtaasti HoReCan ja tapahtumatuotannon näkökulmista. Blogissa tulee olemaan vieraita yhteiskunnan kaikilta osa-alueilta. Tulemme tapaamaan valtioneuvoston, kuntapolitiikan ja myös ravintola- ja tapahtuma-alan edustajia. Miksipä ei vaikka poliisia.

Siirry blogin etusivulle

Share: