MaRa-ala, varma työpaikka?

Saana, Jukka Savolainen

Meidän upealla alallamme on aina ollut puhetta, että asenne ratkaisee menestymisen ravintola- hotelli kuin muullakin matkailualalla. Olen tehnyt töitä 40 erilaisissa ”kuppiloissa ja kippiloissa”. Olen syöttänyt ja juottanut, niin valtiopäämiehiä kuin tavallisia alan miehiä. Tähän asti asenne ja ammattitaito on ratkaissut menestymisen. Mutta miten jatkossa? Riittääkö pelkkä palveluasenne ja halu tehdä töitä.

Kun Kaipolan paperitehtaan suljettiin, niin sieltä lopetettiin noin 350 työpaikkaa. Tämä oli erittäin ikävä asia heidän kannalta. Mitä teki ministerit? Pääministerin johdolla kaikki lupasi kilvan rahallista tukea, niin paikkakunnalle kuin työntekijöillekin. 

Meidän alalta on hävinnyt noin 10 – 15 tuhatta työpaikkaa. Missä ovat ministerit? Mihin tukitoimet ja lupaukset ovat jääneet? Tuntuu vähän siltä, että meidän alamme arvostus on edelleen samalla tasolla kuin pääministerin lausunnot kuppiloista ja kippoloista. 

Se, että meillä yrittäjillä on ollut hankalaa viikottain tai jopa päivittäin muuttuvien ”vahvojen suositusten” kanssa, se heijastuu myös täysillä työntekijöihin. MaRa alan työntekijöistä on erittäin suuri osa opiskelijoita, jotka töitä tekemällä rahoittaa opiskeluaan. Työtä tekemällä heillä on mahdollisuus välttää lainakierre. Tämä lainamäärä lankeaa maksettavaksi vuosien päästä. Silloin se on todella kallista koko yhteiskunnalle.

Meillä tulee olemaan monen vuoden työ nostaa alan arvostus takaisin sille paikalle mihin se kuuluu. Jos meiltä häviää extratyöntekijät muihin töihin, niin mistä löydämme riittävästi oikealla asenteella ja ammattitaidolla varustettuja työntekijöitä meidän vapaisiin työpaikkoihin? Alamme arvostuksen pitää lähteä myös ministerien antamista lausunnoista. On nimittäin niin, että jokainen työpaikka ja työntekijä on arvostuksensa ansainnut. Ei pelkästään paperityöntekijät vaikka sieltä niitä äänestäjiä ehkä löytyykin.

Jukka Savolainen, Ne Helvetin Kuppilat blogi 2021

Jukka Savolainen on ”Kuppilan pitäjä” jo toisessa sukupolvessa. Matkailukeskus Kuopion Saana Oy toimitusjohtaja. Kuopion kaupungin valtuutettu KOK. 


Ne Helvetin Kuppilat blogissa tulemme pureutumaan kaunistelematta ravintola- ja tapahtuma-alan polttaviin aiheisiin. Emme tule nöyristelemään teksteissä tai videoissa mitään. Käsittelemme asioita puhtaasti HoReCan ja tapahtumatuotannon näkökulmista. Blogissa tulee olemaan vieraita yhteiskunnan kaikilta osa-alueilta. Tulemme tapaamaan valtioneuvoston, kuntapolitiikan ja myös ravintola- ja tapahtuma-alan edustajia. Miksipä ei vaikka poliisia.

Siirry blogin etusivulle

Share: