Helvetin korona

Vararengasravintoloiden ravintolapäälliköt Glorian edustalla

Ne Helvetin Kuppilat -blogin ensimmäinen kirjoittaja on ravintola-alan monitoimimies Mika Hämäläinen. Hämäläinen Vararengasravintolat Oy toimitusjohtaja ja on osakkaana monessa yrityksessä Vararengasravintolat Oy:n lisäksi. Vararengasravintolat oy työllistää vuodenajasta riippuen 50-80 henkilöä.

Ensimmäinen aalto

Korona alkoi pelottaa alaamme helmi-maaliskuun vaihteessa. Alettiin puhua erinäköisistä rajoituksista koskien mm. aukioloja ja asiakasmääriä. Onneksi alamme ei kuitenkaan suostunut sulkemaan itse ravintoloita maaliskuun aikana, vaan halusimme siihen hallituksen määräyksen.

Määräystä ei tullut heti vaan hallitus pm:n johdolla huusi kyllä joka mediassa, että ravintolat saavat olla auki, mutta niihin ei kuitenkaan kannata mennä.

Tämän jälkeen meistä tuli rikollisia ja moraalittomia yrittäjiä etc. Meillä oli hallituksen lupa pitää ravintolat auki, mutta suuri yleisö ei enää uskaltanut tulla ja myös kova äänisimmät täytti somekanavat ja haukkuivat kaikki auki olevat ravintolat. Sitten vihdoin ja viimein tuli hallituksen päätös, että kaikki ravintolat on suljettava 3.4.2020

Jouduimme silti omissa ravintoloissamme tekemään raskaan päätöksen, että suljemme kaikki ravintolat jo viikkoa ennen annettua määräaikaa.

Samalla aloitimme koko henkilökuntaa koskevat yt-neuvottelut. Onneksemme henkilökunta suhtautui todella hienosti ja ymmärtäväisesti asiaa. Siitä iso kiitos kaikille heille. Mikä parasta, saimme kaikki halukkaat töihin paikalliseen Citymarkettiin, kiitos kauppias Pasi Topparin ja kiitos mahtavan yhteisöllisyyden, joka Kuopiossa vallitsee.

Tähän väliin haluan sanoa, että emme missään vaiheessa aliarvioineet koronaa, päinvastoin. Olihan korona jotain sellaista, mistä meillä kellään ei ollut tarkkaa tietoa ja vielä tänäkin päivänä koronasta on niin monenlaista mielipidettä, että tällaisen maallikon on mahdotonta väittää, mikä on totta ja mikä valhetta.

Välittömästi sulkemispäätöksen jälkeen alkoi myös kova kulujen karsiminen. Kaikki mahdolliset kulut käytiin läpi. Vuokranantajat meidän paikoissa Kuopion kaupunki mukaan lukien suhtautuivat erittäin myönteisesti vuokravapautuksiin jopa kahden kuukauden ajalle.

Alusta alkaen hallitus lupasi tukipaketin alallemme, koska olimme ainoa toimiala, jonka elinkeinonharjoittaminen oli hallituksen toimesta kielletty.

Mm. Sveitsissä ja Tanskassa tukipaketit räätälöitiin kahdessa päivässä ravintola-alalle. Meillä Suomessa tämä ei tietenkään mennyt ihan yhtä jouhevasti. Tukipaketit saatiin ravintoloille kesäkuun aikana, niin että toimintaa helpottavat rahat olivat valtaosalla heinäkuun ensimmäisellä viikolla. Paketit kohtelivat osaa yrityksistä ihan kohtuullisesti, mutta esim. isoja yrityksiä, joiden lv on kymmeniä miljoonia, paketti ei juurikaan lohduttanut. Maksimäärä tuissa oli 800t.

Kesäkuun 1. päivästä lähtien ravintolat saivat anniskella klo 22:een, 26.6 eteenpäin klo 01:een ja 17.7 klo 04:ään. Omalla kohdallamme kesän pelasti aurinko, joka paistoi poikkeuksellisen paljon etenkin kesäkuussa ja myös hyvin heinä- ja elokuussa ja se, että meillä on monta terassia. Kesän voi sanoa olleen vähintäänkin kohtuullinen, mutta ei se tietenkään paikannut huhti- ja toukokuun 0 myyntiä. Lisäksi kaikki isot yritystapahtumat peruuntuivat kesältä ja syksyltä ja samoin myös kaikki perinteiset isot opiskelijatapahtumat koulujen alettua.

Toinen aalto

Saimme jälleen rajoituksia alallemme 8.10 alkaen. Osassa maata, riippuen tautitilanteesta ravintolat saavat anniskella klo 22:een ja osassa klo 24:ään. Olipa tilanne kumpi tahansa, tämä on taas lyönti avokämmenellä alaamme kohtaan. Me täällä Kuopiossa saamme anniskella klo 24:ään ja silti liikevaihtomme on tippunut edellisvuoteen verrattuna reilut 60% tämän rajoitetun anniskeluajan puitteissa.

Muutenkin tuntuu, että tämä on hallituksen osalta melkoista sekoilua, eikä se todellakaan vakuuta monia yrityspäättäjiä. Lait valmistellaan perustuslainvastaisina, ministerit käyttävät niitä väärin, suojavarusteiden tilanteista kirjoitetaan satuja, sitten niitä tilataan todelliseen ylihintaan alan ulkopuolisilta toimijoilta.

Perustuslakivaliokunta julkaisi 15.10 tiedotteen, jossa he totesivat, että hallituksen esitys rajoittaa liikaa elinkeinovapautta ja samalla valiokunta pysäytti rajoitukset ja vaati niihin muutosta. Hallitus on laittanut kaiken tyyliset ravintolat samaan laatikkoon ja määrännyt kaikille samat rajoitukset huomioimatta, onko ravintola päivällä auki oleva kahvila vai illalla auki oleva pubi tai yökerho. Tätä kirjoittaessa hallituksen linjaus on parasta aikaa käsittelyssä, joten blogin ilmestyessä rajoitukset voivat taas kerran olla jotain muuta kuin ne tällä hetkellä olevat.

Me emme ole missään vaiheessa saanet tilastoja, joista selviäisi, kuinka monta tartuntaa on lähtenyt ravintoloista. Sen tiedämme, että altistuneita on käynyt ravintoloissa. Missään ei ole kuitenkaan kerrottu, että massiivinen vyöry tartuntoja olisi todettu näiden altistuneiden joukossa.

Minusta hyvä mittari ravintoloiden turvallisuudelle on se, että henkilökunta ei ole sairastunut koronaan. Meillä on kesäaikaan parhaimmillaan yli 100 työntekijää viikonloppuiltana töissä ja jatkuvasti viikkotasolla n 50 ihmistä töissä ja yhtään ainutta tartuntaa ei ole ollut. Samanlaista viestiä kuulee myös muilta ravintoloitsijoilta ympäri Suomen.

Tätä kirjoittaessa sairaalahoidossa on koko Suomessa 62 henkilöä joista 7 on tehohoidossa.

Kaikki kunnia koronaa kohtaan, mutta jotenkin tuntuu, että alaamme kohdistuvat rajoitteet ovat aikalailla ylimitoitettuja. Meillä on alalla erittäin hyvät Mara Ry:n laatimat omavalvontaohjeet. Valtaosa ravintoloista on rakennettu vanhan tupakkalain aikaan, joten ilmastointimme on ylimitoitettu tämän hetken tarpeisiin, paitsi näin korona-aikaan

Vaikka tauti saataisiin pikaisesti aisoihin, eivät alamme haasteet lopu siihen. Epäloogisten ja perustelemattomien rajoitusten takia alaltamme häviää osaavaa työvoimaa. Samasta ongelmasta kärsii myös toinen haudan partaalle rajoitettu toimiala; tapahtumateollisuus. Molemmista aloista on julkisuudessa tämän tautitilanteen aikana rakennettu niin vahva negatiivinen mielikuva, että meillä on iso työ edessä saadaksemme taas alallemme luottamuksen sekä työntekijöiden, että asiakkaiden silmissä.

Kaikesta huolimatta emme lannistu vaan puskemme täysillä eteenpäin ja koitamme jatkuvasti keksiä uusia keinoja pitääksemme työntekijämme töissä ja pysyäksemme yrityksenä pinnan yläpuolella.

Pysytään terveinä!

Mika Hämäläinen, toimitusjohtaja, Vararengasravintolat Oy

Mika ”Hämis” Hämäläinen
Vararengasravintolat Oy
www.vrr.fi


Ne Helvetin Kuppilat blogissa tulemme pureutumaan kaunistelematta ravintola- ja tapahtuma-alan polttaviin aiheisiin. Emme tule nöyristelemään teksteissä tai videoissa mitään. Käsittelemme asioita puhtaasti HoReCan ja tapahtumatuotannon näkökulmista. Blogissa tulee olemaan vieraita yhteiskunnan kaikilta osa-alueilta. Tulemme tapaamaan valtioneuvoston, kuntapolitiikan ja myös ravintola- ja tapahtuma-alan edustajia. Miksipä ei vaikka poliisia.

Siirry blogin etusivulle

Share: