Hallituksen täydellinen epäonnistuminen koronapandemian hoidossa

Kuopion Malja tyhjänä korona-aikaan

Minä haluaisin ymmärtää… Minä haluaisin niin kovasti ymmärtää, miksi ravintola-, matkailu- ja tapahtuma-alaa on kaksi vuotta kyykytetty ilman mitään todellisia faktoja. Ilman järkiperusteisia perusteluja nämä rajoitteet eivät vaan käy minun ymmärrykseeni. Kello on aamulla 3.47 ja ei taaskaan nukuta. Ajattelin vihdoin avata tietokoneen uudestaan ja alkaa purkamaan ajatuksia näppäimistön kautta tietokoneelle. 

Olen valittanut muutamalle läheiselleni, etten oikein pysty nukkumaan, ruoka ei maistu, ei huvita vastata puhelimeen tai viesteihin. Päivittäiset askareet tuntuvat helvetin vaikeille… Tuntuu niin pahalle, ettei tarvitse, kuin kuulla väärät sanat ja itku tulee välittömästi. En ole mennyt lääkäriin vielä, mutta tiedän varmasti, että minulla on jonkin asteinen masennus käynnissä. Mennään kohta jo kolmannelle vuodelle kuunellen samaa c-kasettia: ”Jokaisen pitää yhdessä kantaa vastuu pandemiatilanteesta.” ”Kaikkien panosta tarvitaan. Jaksetaan vielä hetki.” Mikä helvetin hetki? Sama virsi on nyt soinut korvissa tinnitukseen saakka. 

Missä on hallituksen kanta ”Samassa veneessä olemme kaikki?” Kysyn vaan vastavuoroisesti missä on hallituksen panos? Tässä olemme nyt kuunnelleet aika monta tyhjää lupausta matkailu-, tapahtuma- ja ravintola-alan puolesta ja kaikki ovat johtaneet pettymyksiin – joka ikinen kerta. Tämä nykyisen hallituksen koronantorjuntamalli on iso vitsi. Mitä helvettiä??? Teillä on tilastot, joiden mukaan pitäisi toimia. Jos nämä tilastot ovat menneet ohi, niin aukaisen niitä tässä: Suomessa on koko ”pandemian” aikana todettu 515 000 koronatartuntaa 4.2.2022 mennessä. Tästä luvusta on 2058 kuollut koronaan eli selviytymisprosentti taudista on 99,61 %. HUS:n asiantuntijan mukaan tartuntamäärät voi kertoa ainakin viidellä. Jos vaikka kerrotaan tartuntamääräluku neljällä, niin tartuntoja olisi ollut kaksi miljoonaa. Tällä laskukaavalla saadaan selviytymisprosentiksi 99,9%. 


Olisiko hallituksen nyt korkea aika avata yhteiskunta, poistaa rajoitteet, päästää ihmiset tekemään töitään ja antaa yrittäjien avata ovensa ja todeta julkisesti, kuinka pahasti olette tunaroineet koko koronapandemian hoidon? Pahoittelut kielenkäytöstäni, mutta olen vaan todella väsynyt. Kysyn kuinka moni teistä hallituksen jäsenistä olisi valmis ottamaan lomautuslapun käteen kolmatta kertaa koronan aikana, luopumaan palkastaan ja elämään koko ajan epätietoisuudessa pohtien onko minulla tulevaisuudessa töitä vai ei? Kaikki ravintola-, matkailu- ja tapahtuma-alan ihmiset haluavat mennä takaisin töihin ja ansaita oman elantonsa! Tällä menolla, kun lomautetaan ihmisiä ja viedään heiltä elanto pois meiltä häviää myös näiden alojen ammattilaiset.

Tiedän, että matkailu-, tapahtuma- ja ravintola-ala sekä kaikki muut kyykytetyt alat toimivat pandemian ohessa koko ajan terveys edellä. Mutta tässä muutama fakta teille luettavaksi vaarallisesta taudista. Tilastot ovat THL:n sivuilta ja nämä ovat vuodelta 2020:

  • Koronavirustautiin kuolleiden mediaani-ikä oli 84 vuotta.
  • Lähes 90 prosenttia koronavirustautiin kuolleista oli täyttänyt 70 vuotta.
  • Lähes 25 prosenttia koronavirustautiin kuolleista oli täyttänyt 90 vuotta.
  • Alle 65-vuotiaita kuoli 42.
  • Alle 20-vuotiaita ei kuollut virusinfektioon. Nuorin menehtynyt henkilö kuului ikäryhmään 20–24-vuotiaat.
  • Miehiä ja naisia kuoli lähes yhtä paljon: 282 miestä ja 276 naista.
  • Koronavirustautiin kuolleiden miesten mediaani-ikä oli 80 vuotta ja naisten 87 vuotta.
  • Kaikki alle 55-vuotiaana kuolleet olivat miehiä, ja alle 65-vuotiaana kuolleistakin lähes 90 prosenttia oli miehiä.

Nuoremmissa ikäryhmissä koronavirustautiin kuolleiden miesten osuus oli huomattavasti naisia suurempi. Vanhimmissa ikäryhmissä naisten osuus oli suurempi, mutta iäkkäissä ikäryhmissä on enemmän naisia kuin miehiä, sillä naiset elävät miehiä vanhemmiksi.

Kun tulee taas aika pohtia korvausten jakamista aloille, joilla yritysten liikevaihto on tippunut merkittävästi, herää kysymys myös siitä, miksi samat ihmiset istuvat päättämässä tukipaketeista ja istuvat esimerkiksi Tradekan hallituksessa. Tradeka ostaa ravintoloita ja laajentaa yritystoimintaansa. Mielenkiintoni on herännyt näitä päällekkäisiä virkoja kohtaan – mahtaako tämä vähän vääristää kilpailutilannetta esimerkiksi ravintola-alalla? 

Minusta tuntuu, että vasemmistohallitus haluaa tyhjentää yksityisen sektorin ja ketjuttaa koko maan. On pakko todeta lopuksi toivovani hallituksen lopettavan kaiken rajoittamisen koronan varjolla. Meidän on pakko päästä jatkamaan yritystoimintaa ennen kuin nämä lopullisesti kaatuvat. Minä henkilökohtaisesti toivon, että hallitus avaa vihdoin silmät ja rupeavat toimimaan asioiden suhteen oikein! Lupauksia on taas tehty hallituksen puolesta, että 14.2.2022 rajoitteet vähenevät ja 1.3.2022 rajoitteet poistuvat kokonaan. Miksi ravintola-ala aina ensimmäisenä suljetaan ja viimeisenä avataan? Olisiko nyt korkea aika siirtää ravintola-alan toiminta sosiaali- ja terveysministeriön alta elinkeinoministeriön alle? Ravintola-, matkailu- tapahtuma-ala täytyy ottaa merkityksellisenä toimialana vakavasti.Loppukaneettina: Olen kiitollinen, että läheiset ihmiseni tukevat ja auttavat minua löytämään sen hymyn takaisin kasvoille, joka on ollut hukassa jo pidempään. Lupaan opetella vastaamaan puhelimeen jälleen.

Pelekkee rakkautta,

Mika Kilpeläinen

Mika Kilpeläinen 
Kuopion Malja Oy

Mika Kilpeläinen toimii yrittäjänä Kuopion Malja Oy:ssä sekä on myös yksi Target Staffin perustajista. Mika Matti tykkää purkaa paineita jääkiekon ja padelin parissa. Hän on myös kaksinkertainen Kalakunkun mestari vuosilta 2019 sekä 2020 (2. sija vuonna 2021). Mika Matilla ei ole muuta lisättävää, kuin kulunut mottonsa ”pelekkee rakkautta kaikille ja halataan kun tavataan”.


Ne Helvetin Kuppilat blogissa tulemme pureutumaan kaunistelematta ravintola- ja tapahtuma-alan polttaviin aiheisiin. Emme tule nöyristelemään teksteissä tai videoissa mitään. Käsittelemme asioita puhtaasti HoReCan ja tapahtumatuotannon näkökulmista. Blogissa tulee olemaan vieraita yhteiskunnan kaikilta osa-alueilta. Tulemme tapaamaan valtioneuvoston, kuntapolitiikan ja myös ravintola- ja tapahtuma-alan edustajia. Miksipä ei vaikka poliisia.

Siirry blogin etusivulle

Share: