Elämme kauheita aikoja.

Ne Helvetin Kuppilat, Jussi Viljala

Tämä teksti on kirjoitettu ravintolayrittäjän näkökulmasta.

Nyky-yhteiskunnan suurin vitsaus, korona, vaikuttaa meidän jokaisen arkipäivään. Toisille enemmän, toisille vähemmän. Meille ravintolayrittäjille se vaikuttaa suuresti, ehkäpä jopa eniten kaikista toimialoista. Toki emme voi unohtaa terveyden ammattilaisia, jotka laittavat itsensä likoon joka työpäivä tämän vitsauksen takia.

Avasimme uuden ravintolan Joensuuhun marraskuussa 2019. Kyseessä on yrityksemme toinen ravintola. Alku oli huikeaa. Saimme aloittaa ensimmäisenä oikeana cocktail-baarina Joensuussa.

Pääsin tekemään itsekin sitä mistä olin kauan jo haaveillut. Oma Cocktailbaari, vähänkö hienoa!

Jussi Viljala

Joensuu otti meidät avosylin vastaan. Meillä oli huikea aloitus, suoraan pikkujoulukaudelle. Alkuvuosikaan ei tuntunut hiljaiselle, kun kaikki oli uutta ja mahtavaa.

Kunnes tuli ensimmäinen isku vasten kasvoja. Korona. Mediassa alettiin heti vauhkoamaan tästä kauheasta viruksesta, joka leviää kulovalkean tavoin. Suomen hallitus päätti lähes alkuunsa, että pahin asia viruksen leviämiselle on juurikin ravintolat.

”Ne helvetin kuppilat”

Mitä tapahtui maaliskuussa? Ihmiset säikähtivät hallituksen ja median aloittamaa lietsontaa niistä helvetin kuppiloista ja kuinka juuri ravintolat ovat koronalinkoja.

Myynnit romahtivat ja eipä aikaakaan, kun ravintolayrittäjiltä kiellettiin hallituksen toimesta oman elinkeinon harjoittaminen. Ravintolat joutuivat sulkemaan ovensa 4.4.2020 aina toukokuun loppuun asti.

Hallitus aloitti heti mittavat mietinnät ravintoloiden auttamiseksi tukitoimilla. Mites tämä sitten menikään?

Business Finland ja kehitystuki

No eihän se hyvin mennyt. Ravintolat saivat hakea Business Finlandin myöntämää kehitystukea. Tätä tukea ei voinut käyttää palkkakuluihin, toimitilakuluihin tai muihinkaan jo rästiin jääneisiin kuluihin. Kehitystuki oli tarkoitettu uuden toiminnan kehittämiseen. Hallitus myöskin päätti kustannustuen joukkomaksatuksesta, joka myöskin oli pelkkä vitsi. Tällä summalla esim. meidän yrityksemme ei saanut edes toimitilakustannuksia maksettua yhdeltä kuukaudelta…

Muistan miettineeni tuolloin, että miksi ravintolat ovat ne, jotka kärsivät kaikkien puolesta. Miksi ei esimerkiksi toimitilojen vuokranantajia pakotettu luopumaan liiketoiminnasta vaan kaikki he perivät saatavansa heti pois toimettomilta ravintola yrittäjiltä.

Koitti kesä ja saimme taas hallitukselta luvan suorittaa omaa elinkeinoa. Kesä meni taas lupaavasti. Henkilökunnalla riitti töitä ja lomautukset olivat vain kipeä muisto takaraivossa. Kalenteri alkoi täyttymään kivasti pikkujoulukauden varauksista ja tapahtumista. Mutta mitä tapahtuikaan lokakuussa.

Toinen aalto

Koronan toinen aalto on iskemässä ja hallitus ottaa taas ison roolin aallon kukistamisessa. Ketkä ovat taas kärsimässä. Kyllä, ravintolat. Hallitus kertoo taas huolestuneena koronan toisesta aallosta ja suunnittelee uusia rajoituksia ravintoloihin. Media tietenkin nälkäisenä julkaisee hallituksen mietteitä. Alkaa sama taas keväästä tuttu rumba uudelleen. Ihmiset pelkäävät. Myynnit romahtavat kaikilla, kun ihmisiä kehoitetaan varovaisuuteen. Pikkujoulukauden varauksia perutaan. Kohta on taas tilanne, jossa ravintolayrittäjiltä otetaan elinkeino pois tai sitä rajoitetaan roimasti.

Me ravintola yrittäjät olemme tehneet oman osamme yhteiskuntavastuusta. Ainakin meidän molemmissa toimipaikoissa on toteutettu AVI:n antamat säädökset turvaväleistä, asiakaspaikoista ja hygieniasta maltillisesti. Meillä on turvallista käydä asiakkaana. Uskon että myös kaikki muutkin ovat tehneet kiltisti sen mitä meidän on ohjeistettu tekemään.

Vetoan nyt meidän Suomen maamme päättäjiin. Miksi juuri ravintolat ovat niitä helvetin kuppiloita, jotka virusta levittävät? Onko tästä olemassa jotain tutkimustuloksia? Itse an ainakaan ole kuullut yhtään tapausta, jossa kukaan olisi saanut korona tartuntaa ravintolassa käydessään Itä-Suomessa.

Uusien rajoituksien ja kieltojen vaikutus ei yllä pelkästään ravintoloihin vaan ulottuu myös tukkukauppaan ja muihin epäsuorasti liitännäisiin toimialoihin ravintoloiden ohella.

Uusilla rajoitustoimilla ja kielloilla olemme kovaa vauhtia menossa uudelleen kohti kieltolakia. Muistatteko vielä, kuinka siinä kävi?

Jussi Viljala, Target Staff Oy

Jussi Viljala
Ravintolan yrittäjä

Jussi Viljala on yrittäjänä ravintola-alalla ja yksi Target Staffin perustajista. Jussi on on voittanut vuonna 2015 Aromi Pro vuoden baarimestari palkinnon sekä myös yhdet pilkkikisat aikoinaan.


Ne Helvetin Kuppilat blogissa tulemme pureutumaan kaunistelematta ravintola- ja tapahtuma-alan polttaviin aiheisiin. Emme tule nöyristelemään teksteissä tai videoissa mitään. Käsittelemme asioita puhtaasti HoReCan ja tapahtumatuotannon näkökulmista. Blogissa tulee olemaan vieraita yhteiskunnan kaikilta osa-alueilta. Tulemme tapaamaan valtioneuvoston, kuntapolitiikan ja myös ravintola- ja tapahtuma-alan edustajia. Miksipä ei vaikka poliisia.

Siirry blogin etusivulle

Share: